Понеділок, 06.05.2024, 01:59
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти, молоді та спорту Хорольської районної державної адміністрації

Меню
Новин
Загальні новини [93]
Новини освіти [194]
Новини РМК [313]
Новини психологічної служби [25]
Новини Відділу освіти [207]
Новини профспліковoї організації [5]
Форма входу
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 2 » УСЕ КРАЩЕ ПОВЕРТАЄТЬСЯ...
УСЕ КРАЩЕ ПОВЕРТАЄТЬСЯ...
16:21

УСЕ КРАЩЕ ПОВЕРТАЄТЬСЯ...

 

Дошкільній освіті завжди приділяється велика увага. Тому що в усі часи вона залишалася першою і найважливішою сходинкою у розвитку дитини. Нашою наукою та зарубіжною практикою доведено: чим раніше починається розвиток, тим більш успішною стає дитина в дорослому житті. У дошкільному віці виникають особливо сприятливі передумови розвитку та творчих здібностей, обдарованості і, що особливо важливо, завдяки неперервності освіти і виховання легко долатимуться бар`єри при переході з дошкільних груп у початкову школу. І нині є дуже актуальними розвиток та модернізація дошкільної освіти у нашій державі відповідно до демократичних засад українського суспільства.

Останні роки Президент України Віктор Янукович значну увагу приділяє дошкільній освіті,тому хочеться вірити, що найважчі роки нестабільності для дошкільної освіти лишилися у минулому. Збільшується народжуваність дітей, відкриваються нові дошкільні навчальні заклади. Дошкільна освіта повинна розвиватися повсюди. Останнім часом кілька населених пунктів Хорольщини об`єднує одна надзвичайно важлива обставина. В селах нашого краю завдяки зусиллям райдержадміністрації, районної ради, органів місцевого самоврядування, керівників сільгоспформувань і за спонсорської підтримки вдалося, починаючи з 2003 року, відкрити дитячі садочки. Незабаром отримають заповітні направлення у садочки дітки ще кількох сіл, де наразі тривають ремонтні роботи, завершуються останні приготування, щоб прийняти нових, вихованців. У районі також намагаються вирішити проблему черг у дошкільні заклади, шляхом відкриття нових додаткових груп. У будівлях нині діючих садочків проводяться внутрішні та зовнішні оздоблювальні роботи, замінюються інженерні мережі, встановлюються сучасні опалювальні котли, використовуються енергозберігальні технології. Одним словом, робиться все, щоб діткам було затишно і зручно у дитячих установах, щоб вони  задоволенням йшли туди і всебічно розвивалися.

Не оминули позитивні зміни і громаду Штомпелівки та навколишніх сіл. Дитячий садочок "Веселка" відкрили тут ще у 1989 році. Гарне, типове двоповерхове нове приміщення, розраховане на чотири групи, спочатку подавало великі надії для батьків та їх діток. Однак настали несприятливі часи, коли сільське господарство зазнало спаду виробництва і не стало фінансово підтримувати дитячий заклад. Отоді, мабуть, на ентузіазмі його працівників та великому бажанні батьків - не закривати садочок, він і тримався. Правда, кілька років функціонував сезонно (тобто дітки відвідували його тільки весною і літом). Важко пригадувати ті часи, коли тіснилися в одній кімнатці, яка опалювалася обігрівачем, на фоні нинішнього добротного, сучасного ремонту, світлих, просторих ігрових кімнат, спалень, санітарних приміщень. Облаштовується навіть методичний кабінет, про який  кілька років тому  мріяли.

А проблеми "Веселки" почали вирішувати з 2004 року, коли заклад перейшов на утримання з місцевого бюджету. Через рік приміщення газифікували і зробили заміну труб для водопостачання на нові, сучасні, а потім поступово вкладалися кошти для його подальшого відродження, для придбання меблів та інвентарю. Останнім часом відремонтовано електромережі, встановлено металопластикові вікна. Лише нинішнього року на капітальний ремонт із сільської казни виділили 40 тис. грн. та поточний - 16 тис. Придбано комп'ютер. Штомпелівський сільський голова А.І.Рябухін продовжує розпочаті  добрі справи для належного розвитку дошкільної освіти свого попередника В.О.Адаменка. Анатолій Іванович близько до серця переймається проблемами дитячого садочка.

Із розумінням ставляться і відгукуються, надають значну підтримку поважні люди цієї територіальної громади, яким не байдужі дитячі проблеми. Керівник місцевого сільгосп-формування Л.П.Ярошенко опікується постачанням продуктів харчування із місцевого господарства для дошкільного закладу. Посильну відчутну допомогу надають і керівники фермерських господарств "М-Агро" О.М. Москалець та "Злагода" І.В.Метлушенко. Є порозуміння із батьками, односельцями. Отож завдяки злагодженій роботі всіх цих людей і є гарний результат. Кілька окремих слів хотілося б сказати про колектив, який нині працює у дитячому садочку - дружний, злагоджений. Ці люди безмежно віддані обраній справі. Кожна дитинка оточена увагою і любов'ю, ласкою, ніжністю, а їх тут - 35. Діють дві групи - середня та старша. Батьки прохають відкрити і ясельну - у дитсадку. Тим більше, що другий поверх приміщення незадіяний. А у планах завідуючої Ніни Йосипівни Рубан є створення спортивної зали для дітей, придбання комп'ютерної техніки, обладнання павільйонів на подвір'ї, ігрового майданчику та інше. І авторка цих рядків переконана, що тут усе задумане створять, адже бачила, в якому стані було це приміщення і свідок того, як тут було похмуро і непривітно ще кілька років тому, і як воно перевтілилось. Багато чого залежить і від керівника закладу, від його наполегливості, цілеспрямованості, вміння привернути увагу до проблем закладу.

Ніна Йосипівна працює завідуючою дев'ять років. Коли їй запропонували очолити колектив, спочатку жінка вагалася, адже освіту має вчителя початкових класів, та й відповідальність це надто велика. Але, заручена підтримкою сільської влади, все-таки погодилась на такий для неї відчайдушний крок у житті і зараз не нарікає на труднощі, а плекає надії на краще і дбає спільно з усіма, щоб дитсадочок  "Веселка" був окрасою села, щоб тут лунали дитячі голоси, щебетала малеча, лагідно сміялася, раділа кожному дню. Н.Й. Рубан відзначена Почесною грамотою за творчі досягнення у праці, ініціативу та відповідальність при вирішенні завдань розвитку освіти району за результатами роботи у 2012-2013 навчальному році. Ніна Йосипівна вважає, що відзнака не стільки її, як роботи всього колективу, всіх тих, хто причетний до цієї благородної справи - розвитку дошкільної освіти на селі. До слова, хочеться сказати, що "Веселка" нічим не поступається  міським дитячим закладами. Приємний і той факт, що села не цураються молоді фахівці. Прийшла працювати вихователем Альона Олександрівна Похилько. Її мама Людмила Миколаївна Похилько також тут веде середню групу "Сонечко". Досвідчена, щира, добра. Помічником вихователя трудиться Наталія Анатоліївна Данилейко - трепетна, ніжна, відповідальна. Має великий досвід вихователя Тамара Василівна Петраш (страша група "Зернятко") - спокійна, виважена, мудра, гарний наставник. Добросовісна і доброзичлива помічник вихователя Оксана Олександрівна Шило. Тривалий час незмінно працює у дитсадку, на різних посадах, а нині - пралею - Валентина Степанівна Зубко. Віддає всю душу роботі, гарна господиня. Смачні обіди готує кухар Тетяна Миколаївна Бондаренко. Всюди відчувається господарський чоловічий підхід двірника Сергія Дмитровича Барбаша та оператора теплогенераторної Юрія Миколайовича Ігнатенка. Вони майстри на всі руки.

Як би там не було, а найвищу оцінку роботі колективу дошкільного закладу дає сама малеча, не даремно ж кажуть: "Вустами дитини говорить істина". Маленький Толик Майборода, вихованець старшої групи, з усією своєю дитячою серйозністю констатував: "Якби я не сумував за татком і матусею та старшою сестричкою, то, певне, і жив би тут. Адже у садочку дуже весело, цікаво. Гарні іграшки, захоплюючі розваги, заняття різні, фізичні вправи. А головне - багато друзів, з якими я бавлюся, і добрі вихователі”.

Отож у "Веселці" не сумують, і у майбутнє впевнено крокують.

 

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 492 | Додав: Adm2 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]