Понеділок, 06.05.2024, 01:38
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти, молоді та спорту Хорольської районної державної адміністрації

Меню
Новин
Загальні новини [93]
Новини освіти [194]
Новини РМК [313]
Новини психологічної служби [25]
Новини Відділу освіти [207]
Новини профспліковoї організації [5]
Форма входу
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 2 » Розширення мережі дошкільних навчальних закладів – потреба дня
Розширення мережі дошкільних навчальних закладів – потреба дня
16:17

 РОЗШИРЕННЯ МЕРЕЖІ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ – ПОТРЕБА ДНЯ

 З метою ефективної реалізації ініціатив, реформ та завдань Президента України на оперативно-розпорядчій нараді у заступника голови райдержадміністрації І.О.Штейнберг розглянуте питання: „Про перші результати забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України і розширення мережі дошкільних навчальних закладів".

Головуюча довела до присутніх інформацію відділу освіти, молоді та спорту з питання порядку денного.

Однією з соціальних ініціатив Президента України  „Діти – майбутнє України" є розвиток дошкільної освіти шляхом збільшення місць у дошкільних навчальних закладах та розширення рівня охоплення дітей дошкільною освітою.

У районі налічується 2075 дітей від 0 до 6 років (915 – в місті, 1160 – в селі). Для забезпечення їх виховання функціонують 19 дошкільних навчальних закладів (із них 3 – в місті, 16 – в селі; 18 – комунальної форми власності, 1 – приватної). У дошкільних навчальних закладах виховується 952 дитини (із  них 476 у місті, 376 – у селі), що становить 77% від загальної кількості дітей віком від 3 до 6(7) років по району (84 % по місту, 71 % - по селу). Для порівняння: відсоток охоплення дітей дошкільними навчальними закладами по Україні – 81%, по Полтавській області – 88%.

Сесією районної ради VI скликання від 25.03.2011 року №57-VI  затверджено Комплексну програму розвитку освітньої галузі Хорольського району, однією із складових частин якої є цільова програма розвитку дошкільної освіти. Згідно  цієї програми на розвиток дошкільної освіти Хорольщини було заплановано на 2013 рік 245,5 тис. гривень. Фактично профінансовано дошкільні навчальні заклади за перше півріччя 2013 рік на 468,156 тис., що становить 190%. Основними завданнями на 2013 рік, згідно програми, є розвиток мережі дошкільних навчальних закладів та забезпечення їх меблями, іграшками, дидактичними навчальними посібниками, проведення поточних ремонтів приміщень і дитячих майданчиків.

25 червня 2013 року відкрито дошкільний навчальний заклад на базі Тарасівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Дитячий садок розраховано на 15 місць. На реконструкцію приміщення школи у с.Тарасівка для відкриття дошкільного навчального закладу „Казка" було виділено кошти на суму 279, 873 гривень (208,623 гривень – кошти Тарасівської сільської ради – реконструкція приміщення та 89,9 тис. гривень – кошти від соціальної угоди    Агрофірма „Хорольська" – придбання обладнання, меблів, посуду).

30 серпня цього року після реконструкції частин приміщень навчальних закладів відкрито два дошкільних навчальних заклади на базі Петрівського навчально-виховного комплексу – ДНЗ „Малятко" та Хильківської загальноосвітньої школи І-ІІ ст. – ДНЗ „Світлячок". Для відкриття ДНЗ „Малятко" (дошкільний підрозділ Петрівського НВК) використано – 234,0 тис. гривень; для дитячого садка „Світлячок" с.Хильківка використано 270,0 тис. гривень, з них 90,0 тис. гривень – кошти сільської ради та 180 тис. гривень – спонсорські кошти.

У Клепачівському дошкільному закладі „Ягідка" за рахунок соціальних угод забезпечено перекриття покрівлі навчального закладу (60 тис. гривень) та заміна огорожі (150 тис. гривень). За кошти місцевого бюджету проведено заміну вікон (55 тис. гривень) та поточний  ремонт. Всього використано близько 300, 0 тис. гривень.

До першого листопада 2013 року спільно з виконавчими комітетами Березняківської та Староаврамівської сільських рад плануємо провести роботу по відкриттю дошкільних навчальних закладів в орендованих приміщеннях Березняківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів та Староаврамівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Відкриття дитячих садочків покращить охоплення дошкільною освітою – до 80 % від загальної кількості дітей від 3 до 6(7) років по району.

У діючих дошкільних навчальних закладах створено необхідні умови для розвитку дитини, для творчого застосування професійних знань педагогів-вихователів. Є позитивні приклади результатів навчально-виховного та методичного процесів у дошкільних навчальних закладах. Так, було проведено районний конкурс „Вихователь року", переможцем якого стала Повар Тетяна Сергіївна, вихователь дошкільного навчального закладу „Яблунька" м. Хорола; Трубко Яна Вікторівна, музичний керівник дошкільного навчального закладу „Малятко" м. Хорола зайняла ІІ місце серед учасників обласного фестивалю „Колискова пісня"; а вихованка дошкільного навчального закладу „Веселка" м.Хорола – Лук’яненко Дар’я нагороджена дипломом за ІІ місце в обласному фестивалі дитячої творчості „Сузір’я талановитих дошкільнят" в номінації „Гра на музичних інструментах".

Для організації корекційної роботи з дітьми  1 жовтня 2013 року в дошкільних навчальних закладах міста буде введено посаду логопеда.

Поліпшенню роботи дошкільних навчальних закладів відповідно до сучасних вимог сприяє впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, вихід дошкільних закладів у інформаційний простір. Але ще не у всіх закладах створено сайти – у 8 з 19 (42%).

Організовано підвезення 84 дітей з дванадцяти населеного пункту до шести дошкільних навчальних закладів району, зокрема до ДНЗ „Барвінок" с. Новоаврамівка, ДНЗ „Малятко" с. Петрівка, ДНЗ „Ягідка" с. Клепачі, ДНЗ „Ромашка" с. Андріївка, ДНЗ „Сонечко" с.Петракіївка.

Важливим залишається: оновлення змісту і запровадження новітніх технологій у дошкільній освіті; удосконалення науково – методичного супроводу програми розвитку дітей старшого дошкільного віку „Впевнений старт", виконання рекомендацій Міністерства освіти і науки України, Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти щодо організації роботи у 2013-2014 навчальному році.

Ще одне завдання, поставлене урядом, - створення єдиної електронної бази даних реєстрації дітей в дошкільних навчальних закладах, що дозволить ефективніше контролювати кількість дітей, які перебувають у черзі до дитячого садка та точніше прогнозувати наповнюваність закладів.

Уніфікована система електронної реєстрації дітей дошкільного віку повинна бути впровадженою у всіх дошкільних навчальних закладах до кінця 2013 року. Тому виникла нагальна потреба у забезпеченні дошкільного навального закладу принаймні одним сучасним комп’ютером.

Підсумовуючи роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в даному напрямку, заступник голови райдержадміністрації І.О.Штейнберг зазначила, що обласним керівництвом позитивно оцінена робота району щодо планомірного розширення мережі дошкільних навчальних закладів. В найближчих планах – відкриття ще двох ДНЗ в с.Березняки та с.Староаврамівка.

 

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 973 | Додав: Adm2 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]